Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły węglowe-spostrzeżenia, uwagi ,,,

Recommended Posts

To zaczynamy ! :D

Watek jest poświęcony kotłom węglowym, zapraszam do dyskusji użytkowników oraz znawców tematu.

Ja uzytkuje kocioł Junkers Supraclass S o mocy 20 KW w instalacji otwartej oraz buforem ciepła i z moich obserwacji wynika że sprawność pozostawia wiele do życzenia.

Z obsługi tez nie jestem zadowolony i mimo że kocioł jest chwalony i dość dobry to ma wiele wad.

- "dziurawy" ruszt, przez który węgiel wpada nie dopalając się do końca

- bardzo wąska ostatnia komora przed czopuchem co utrudnia już i tak niewygodne czyszczenie

- paliwo się zawiesza

- raz mi się opał zablokował i cofnęło do kotłowni dym, po prostu zaczął się palić do góry a że ma takie "oczko w drzwiczkach to mimo ciągu w dół waliło wszystko do kotłowni.Zrobiło się niebezpiecznie ,,,

Wychodzi na to że trzeba go pilnować i co godzinę p... czymś od góry żeby opał wpadł do komory spalania a ta sytuacja dodatkowo sprawia że wpada tam dużo zimnego węgla więc mamy mniej ekonomiczne spalanie.

Konstrukcja nieprzemyślana co psuje całkowicie moje zdanie na temat tego pięknego kociołka :(

Jestem po kilku miesięcznych próbach, liczę i kalkuluję.

Osiągam z 20 C 90 C w całym buforze o pojemności 1000 L po spaleniu 20 kg węgla kamiennego.

Szukam jakiejś alternatywy między czasie bo wychodzi na to że paląc węglem mam 60-70 sprawności , jeśli ktoś ma u siebie bufor ( pojemność nie ma znaczenia) i ładuje go kotłem węglowym to zapraszam również do dyskusji w celu porównania sprawności układów.

Bardzo proszę też o wyliczenia na przykładzie mojego przypadku , być może popełniam gdzieś błąd !

Umieszczam link do tematu o ekonomicznym spalaniu, który założył Last Rico

http://forum.muratordom.pl/ekonomiczne-spalanie-wegla-kamiennego,t118247.htm?sid=609f25431d292fdbdcac03b7b6d38cf4

Zachęcam do poznania tego wątku !

Pozdrawiam, piczman !

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich palących inaczej :D

Na początku coś o mojej instalacji:

Kocioł Defro Optima 24, Piec jest za Laddomatem 21

Bufor 300l (wiem mało), to tak na początek. Spodziewam się w najbliższym czasie powiększenia o bufor 1000l

Co do rodzaju paliwa to palę obecnie mieszanką węgla 40/60 - Orzech (29/0,6/0,9 - typ 33, Marcel) / Kostka (25/1,2/1,1 - typ 31, Piast)

Piec nieco przerobiłem ponieważ po przeczytaniu min. wątku o ekonomicznym spalaniu węgla autorstwa Last Rico zauważyłem że jest to konstrukcja ni dolnego ni górnego spalania. Przerobiłem na dolniaka - Zatkałem otwór u góry nad pierwszą przegrodą (zaprawą szamotową), dołożyłem trochę szamotu i jest prawie dolniak.

piec przestał w zasadzie dymić. Trochę dymi jak się rozpala (od 5 do 15 min). Jak się źle w nim napali i rozpali od przodu, a nie do strony palnika to też więcej dymi.

Mam okazję zakupu używanego pieca firmy ATMOS DC 24S, co prawda piec jest leciwy bo z 2002, ale mało używany - dwa sezony. Może byłby lepszy i wydajniejszy. Taka rezerwa.

Pozdrawiam forumowiczów

Witam

Kociołek Buderus Logano 32D (większy braciszek kotła Piczmana, z brzuchem pełnym szamotu), Bufor 500l na pięterku, do bufora na razie grawitacja, regulator ciągu na kominie, komin z wkładem ceramicznym 18x18 9m, Zet-ka z rury 110.

Palę 1 sezon, na razie "uczę" się , sporo korzystam z wątku:

http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=352

Na początku ważne: uszczelnienie kotła, wysterowanie miarkownika (u mnie problem bo nie mieszkam, tylko przepalam), znalezienie dobrego opału, poprawne założenie rusztu i poprawne czyszczenie kotła.

Próbowałem węgiel, próbowałem suche drewno (mieszanka brzoza/sosna)

Wydaje mi się że na razie najlepiej pali się załadunek/rozpalenie drewnem + zasyp węgla.

Na razie wiele doświadczeń nie mam , ale jeśli tylko będę mógł pomóc...

Piczman, ja do czyszczenia kupiłem taką prostokątną szczotkę drucianą na elastycznym pałąku.... dłuższy bok idealnie pasuje do ciągu 1 i 2 a krótszy do ciągu 3....

Przypominam o wywalaniu pyłu spod ciągów 2 i 3, przez wyczystkę w dnie... piszę , bo ja nie doczytałem na początku w instrukcji....

Gelus, u Ciebie tez jest ta "wygodna" szufladka w popielniku ?

Masakra , czasem się zastanawiam po co ona tam jest skoro i tak połowa popiołu znajdzie się poza nią :-?

Po kilku miesięcznym użytkowaniu jest już całkowicie do wyrzucenia bo zrobiona jest ze zbyt cienkiej blachy.

W tym wątku chciałbym jeszcze poruszyć temat opłacalności wchodzenia w węgiel, bo zakładając w najlepszym wypadku te 70 % sprawności to nijak on się ma do najtańszego źródła ogrzewania zważywszy na poziom trudności obsługi , czas jaki trzeba temu poświęcić, dbałość o jakość opału itd.

Jest tego tak dużo że wchodząc w czasy domów dobrze ocieplonych będzie to coraz mniej spotykana forma ogrzewania domów jednorodzinnych.

Dzięki temu że mam bufor zawsze mogę grzać prądem i na pewno tego spróbuję.

Póki co jestem skazany na węgiel a skoro tak to chce wydusić z niego jak najwięcej !

Drążę więc temat jak się tylko da.

Witam wszystkich palaczy szczególnie Ciebie @Piczman.

Śledzę wątek o budowie bufora prawie od początku jego istnienia jak i również watek kolegi Last Rico o ekonomicznym spalaniu węgla.Forum http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?act=idx też jest godne uwagi ,te trzy miejsca odwiedzam codziennie chłonąc wiedzę tam zawartą.

Teraz coś o mojej instalacji i domku :

Dom z lat 70-tych 10x10m po zewnątrz nie ocieplony stare okna, suteryny parter i poddasze użytkowe ocieplone zaadoptowane ze strychu 2 lata temu

ogólnie jakieś 150m do ogrzania.Kocioł węglowy i instalacja zmodernizowana 11 lat temu na miedź.

Kocioł od lokalnego garażowca tak na oko to nie więcej jak 15kw z 40litrowym zasypem też ni to dolny ni górny z wymiennikiem tylnym pionowym.Przeszedł kilka różnych modyfikacji : uszczelnienie drzwiczek,klapka PG,klapka PW z kierownicą zabudowa szamotowa do dolnego spalania

Początkowo sterowany dmuchawą potem klapkami PG i KPW elektrycznie .Zapalany w zależności od stanu modyfikacji jak GS to do góry a jak DS to od dołu .Stałopalność w obydwu przypadkach podobna około 12 godzin z temp. 50* pale całodobowo bo budynek badzo szybko traci temperaturkę wewnątrz,spalam około 20-25kg węgla na dobę Skłaniam się bardziej ku dolnemu spalaniu ponieważ można dokładać do kotła w trakcie palenia co jest dla mnie dosyć ważne przy całodobowym paleniu.

Z racji iż kociołek ma już 11 lat powoli zaczynam się rozglądać za następcą. Po przeczytaniu tego wątku http://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=352 byłem prawie zdecydowany na ten kociołek junkersa ale czytając Twoje wypowiedzi kolego @Piczman o nim to nabieram trochę dystansu do niego.

@Piczman jaki kociołek teraz byś kupił mając teraz większą praktykę życiową w własnej kotłowni?

Dobra troche zrobił sie monolog :)

Pozdrawiam wszystkich co doczytali do końca moje wypociny Sławek

jaki kociołek teraz byś kupił mając teraz większą praktykę życiową w własnej kotłowni?

Dobre pytanie :) Czasem tez się zastanawiam.

Skoro palę jednorazowo raz na 1-2 doby to pewnie górniak, wcześniej zastanawiałem się nad Moderatorem z Hajnówki.

Myślę że byłby to lepszy wybór, ale pewności nie mam !

Mam jeszcze doświadczenie z kotłami Bat-Gaz z Tomaszowa Lubelskiego.

Wyglądają tragicznie, kosztują niewiele ale są OK, maja regulację dolnego i górnego spalania co bardzo pomaga w użytkowaniu.

24 KW kosztuje w granicach 2100 zł !

Jak ze sprawnością to nie wiem.

Niektórzy porównują je z SAS'em i podobno ten drugi jest lepszej jakości, chodzi o blachę.

Tak poza nawiasem to ten Junkers był przypadkiem.

Trafiłem na promocję, kupiłem go za 1899 zł brutto a że dostałem zwrot Vat za niego to mnie kosztował 1550 zł :D

Za ta kasę to grzech było nie brać ,,,

Piczman:

...No mam tą szufladę.... jak sobie kupię metalowe wiaderko to chyba z niej zrezygnuję :-D

Pirat976:

Sporo szukałem ..własnie kociołka dolnego spalania... na watku Last Rico zachwalają jakiegoś weterana "camino".. ja wybrałem Buderusa/Dakona...

Chyba nie ma kociołków bez wad.. sporo ich obejrzałem. Ten dla mnie ma 2 zalety, dość dobrze opisany w wątku podanym wyżej, no i łatwość ew. przeróbek, łatwość w czyszczeniu,cena.

Wady.. u mnie kłopot z wchodzeniem na temperaturę (planuję zawirowywacze), trudność z wysterowaniem miarkownika (ciągle się uczę), nieszczelności kotła (trzeba samemu poprawiać), wymagany duży ciąg kominowy (żeby nie dymiło podczas rozpalania). Co do jego...wydajności na razie się nie wypowiem... na utrzymanie 14stC w 185m2 domu (nie mieszkam) idzie ok.20kg węgla na dobę. (przy -10)

Ja miarkownika nie używam, palę łagodnie i nie pilnuje temp. bo energia ( ile by jej nie było) idzie w bufor.

Super wygodne nie powiem !

Polecam każdemu bufor w kotłowni, taki minimum 750 L a im większy tym lepszy.

Jak bym miał 2 000 L to bym nie palił 2-4 dni w zimie :o

Czasami robiłem próby rozmów o piecach z rożnymi ludźmi,ale zawsze ponosiłem porażkę ponieważ : i tak wiedział lepiej,albo wskazywał argument,że firma skoro produkuje to wie o co chodzi a to przechodzi późniejsze testy.Jak zabrakło argumentów to jeszcze zapytał jaki mam zawód.

Zawodów wyuczonych mam kilka i sporo zainteresowań, które drążę kilka lat każde.To pozwala mi w temacie" piece" wypowiadać się swobodnie.

Adam poddał dobrą myśl,by piec zrobić"tymi ręcami".Jest to możliwe.

Piec na paliwo stałe musi być podłączony do bufora i z tym się nie dyskutuje.

Po mału będę wyjaśniał jak powinien działać dobry piec.

Pozdrawiam.

Ps.Na razie, skazani jesteśmy na węgiel z dodatkiem drewna,wiec najprościej skonstruować dobry piec dolnego spalania.

Witaj @Gelus

No właśnie cena/jakość to podstawowe kryterium wyboru kotła tak do 3000tys. to właśnie wygrywał ten kocioł junkersa.Mając doświadczenie z wlasnego podwórka po spędzeniu kilkunastu godzin dziennie przez ostatnie 2 sezony grzewcze w kotłowni obserwując płomień w kotle i dym z komina wiem że nie jest to takie proste.Budowa paleniska i podawanie powietrza do spalania to klucz do sukcesu,no i oczywiście odpowiednie paliwo :D. Junkers ma podawanie powietrza w trzech miejscach do spalania ma tez trochę szamotu w celu podniesienia temperatury spalin,i ruchome ruszta. Kotły podobnej budowy konkurencyjnych firm sa sporo droższe .

@Piczman robiłes jakieś usprawnienia modyfikacje ze wskazówek kolegi @quitar które przedstawiał na podstawie swojego kotła na forum info-ogrzewanie?

Witaj

Bogusław_58

Też troche mysle własnie o kotle ' tymi recami zrobiony' mam nadzieje że z twoja wiedzą i doświadczeniem z która sie dzielisz w wątku o ogrzewaniu ceramicznym i na tym forum wniesiesz do tego tematu dużo dobrego :)

ps bufor bedzie nastepna inwestycja po wymianie okien i dociepleniu ścian które szykuje na ten rok (okna juz czekaja w garażu na troszke cieplejsze dni :D)

@Piczman robiłes jakieś usprawnienia modyfikacje ze wskazówek kolegi @quitar które przedstawiał na podstawie swojego kotła na forum info-ogrzewanie?

Hehe, ja tego wątku nawet nigdy nie czytałem, ciekawe rzeczy piszą.

Poczytam na spokojnie i pomyślę, ale widzę że u mnie potrzebne będzie tylko uszczelnienie czego nie zrobiłem .

W życiu by mi do głowy nie przyszło że nowy kocioł ze sznurami będzie nieszczelny ,,,

@Piczman

Jak widać niedociągnięcia w produkcjach masowych są na każdym kroku:( a zwłaszcza w dziedzinie kotłowniczej ,dużo brakuje naszym kotłom do ideału

@Gelus

Te 20kg węgla to jest jeden pełny zasyp? co zastajesz na drugi dzień po paleniu? jest jeszcze żar? można przerusztować dorzucić drzewa i się rozpali?

jak dopala się węgiel zostaja niedopałki? po całkowitym wygaszeniu kotła?

Ludzie chcą, żeby piec miał małe gabaryty.No i piece są nie za duże ale za to mają lipne spalanie.

Weźmy np.piec dolnego spalania:komora zasypowa i następna którą płomień idzie do góry, powinny być całkowicie zrobione z ceramiki, a dopiero dalsza cześć,to powinien być płaszcz wodny.Tą ceramikę trzeba pokryć izolacją termiczną lub płaszczem wodnym.Nagrzana ceramika może służyć jako "dodatkowy" bufor.

Nie wiem czy przyjmiecie mnie do klubu węglo-spalaczy ale moje życie zawodowe to palenie w różnych kotłach rożnym opałem a prywatnie posiadacz kotła wszystko palnego Narmet z Narwi wierna kopia moderatora z Hajnówki o mocy 28 kW i do tego bufor 1450 L

jak tylko czas pozwoli podzielę się doświadczeniami z tym układem i innymi podobnymi jakie zrobiłem

Bufor zakłada się z paru powodów.Wyjaśnię tylko jeden z nich:same kaloryfery nie są w stanie odebrać ciepła,które powstaje w piecu na paliwo stałe,dlatego tłumi się palenie przez przymknięcie dostępu powietrza do spalania.Spada wtedy temperatura w piecu, ale nie ustaje gazowanie opału,który wychodzi w postaci dymu ,nie spalony kominem.

Bufor pozwala na palenie piecem na najwyższych obrotach,ponieważ ciepło z pieca odbiera bufor.Ciepło do kaloryferów pobiera się z bufora z prędkością według potrzeby.

(...)

Bufor pozwala na palenie piecem na najwyższych obrotach,ponieważ ciepło z pieca odbiera bufor.(...)

Czy przypadkiem takie palenie na najwyższych obrotach nie powoduje, że

piec wypuszcza spora część energii spalin do komina ?

Swoja drogą dziwię się tej powszechnej opinii, że bufor załatwia problem

nadmiernej produkcji energii w kotle. To tylko częściowa prawda. Od wymiany ciepła jest wymiennik (kotłowy). Bufor nie zastąpi dobrego wymiennika na styku spaliny- woda.

Zamiast bufora, równie skuteczne może być palenie tempem dostosowanym do potrzeb. Jasne, że do tego potrzebny jest kocioł, który to potrafi.